Art terapia Phronetik®

Art terapia Phronetik®

Este forma de art terapie pe care o vei experimenta dacă vom lucra împreună. Alături de procesul creativ (desen, pictură, modelaj în lut, colaj) integrez explorarea Phronetik® a basmului şi a imaginaţiei, lucrul cu natura şi cu visele.

 Art terapia Phronetik® este o abordare terapeutică creată în Austria, testată și utilizată începând cu anii ‘80, având susținere constantă prin studiile realizate de către art terapeuții acestei abordări, cu experiență clinică și în practica privată. Formarea mea în art terapie este realizată cu profesori de şcoala de art terapie din Viena.

Phronesis”, un subiect frecvent întâlnit în filosofia greacă veche, înseamnă “înţelepciunea practică” care derivă din învăţarea şi evidenţa lucrurilor practice.

Este aplicată într-o varietate de cazuistică psihoterapeutică, inclusiv în afecțiuni psihosomatice, geriatrie, însoțire paleativă, terapia tulburărilor alimentare etc. și acoperă o gamă largă de tipologii de beneficiari cu diagnostic psihiatric. (Asociaţia Română de Terapii Expresive).

Imagrd Maria Starke, creatoarea art terapiei Phronetik® spune “Cele trei fundamente ale froneticii sunt: omul, atitudinea unei comuniuni active și geneza formei, cu alte cuvinte modalitatea în care noi luăm formă în această lume. Baza metodei Phronetik® este o artă a vindecării veche de mii de ani care stimulează și eliberează forțele biologice și inconștiente ale auto-vindecării omului, mereu în legătură cu lumea ce-l înconjoară.

[…] sufletul vorbește în imagini – ne construim viaţa si dăm formă vieții noastre, putem deveni artiști ai vieții. Legile formei sunt valabile pentru TOT ceea ce ia forma în această lume. […]Pe parcursul muncii de cercetare, respectiv a conceperii de imagini a devenit evident că există imagini care exprimă esenţialul, oglindesc și stimulează mișcarea vitală / fluxul vital – Lebensbewegung – și altele care în schimb le distorsionează.”