Ședințe individuale

Art therapy

Ședințe individuale

În şedinţele individuale de art terapie, lucruri care îţi pot părea inexplicabile vor începe să capete un sens. Discursul simbolic, prin mijloacele specifice, îţi va facilita exprimarea şi integrarea stărilor emoţionale care îţi sunt neclare prin intensitatea şi complexitatea lor Sau poate uneori cuvintele nu pot să surprindă bogăţia interioară.

În şedinţele de art terapia îmbin terapia dialectică (conversaţională), prin utilizarea metaforei şi tehnicilor de imagerie, cu exprimarea non-verbală (desen, pictură, modelaj, colaj)

Watercolor painting

Art terapie pentru adulţi

Depresia, anxietatea, tulburările alimentare, atacurile de panică sau schimbările bruşte din viaţa personală şi profesională îşi pot găsi locul de exprimare prin art terapie. Orice temă personală este binevenită în cabinet şi bineprimită în spaţiul creativ.

Prin diferite tehnici creative (desen, pictură, modelaj, colaj) vei fi încurajat să reflectezi la imaginea creată, cum a fost procesul tău interior de a-i da o formă şi care este semnificaţia pe care o are lucrarea pentru tine.

Rolul meu este acela de a crea un spaţiu în care te poţi desfăşura liber, experimentând darul “ai voie”. Atitudinea mea este activă, cu o abordare non-directivă pentru a crea un spaţiu sigur pentru exprimarea de sine. Te voi însoţi să îţi descoperi propria creativitate, să te conectezi cu viaţa interioară, cu fluxul de gânduri şi emoţii. Vei evada din modul existent de a privi lucrurile, te vei mişca cu libertate într-un tărâm al imaginaţiei şi vei resemnifica evenimentele pe care le-ai trăit.

Poate te gândeşti că desenul şi pictura sunt doar pentru copii sau că nu ai talent artistic. Art terapia îmbrăţişează toate categoriile de vârstă, iar la masa de lucru din cabinet au stat în timp clienţi şi de 6 ani şi de 60 de ani. Nevoia de exprimare creativă nu are vârstă. Calitatea estetică a lucrării nu este importantă în procesul art terapeutic, iar experiența artistică anterioară nu este necesară. Ceea ce contează este CUM a luat naştere acea imagine, drumul interior pe care l-ai parcurs de la trăirea interioară la forma concretă pe care o poţi vedea, atinge, înțelege. Exprimarea artistică poate fi un catalizator pentru vindecare emoţională, creştere interioară, îţi poate (re)aduce bucuria, abilitatea de a îmbrăţişa toate emoţiile pe care le ai de trăit şi de a trece prin evenimentele de viaţă într-un mod care să servească procesului tău interior de creştere.

Spaţiul foii albe îţi va deveni spaţiu de exprimare, iar materialele creative vor lua locul cuvintelor. Poţi experimenta cum este să laşi ceea ce este nespus, greu de înţeles, confuz sau copleşitor să prindă formă din mâinile tale şi să capete un înţeles. Vei putea să inviţi şi resursele interioare vindecătoare să apară. Şi poate vei privi cu surprindere că sunt mai multe decât ştiai.

Art terapie pentru adolescenţi

De multe ori adolescenţii au nevoie de modalităţi inovative de a se exprima. În şedinţele de art terapie le ofer adolescenţilor un cadru în care să îşi exprime gândurile şi emoţiile dificile folosind mijloace creative şi o varietate de materiale. Temele care pot fi abordare sunt creşterea stimei de sine şi a abilităţilor de relaţionare, gestionarea comportamentelor dificile, reducerea anxietăţii legate de examene sau performanţa şcolară, aspecte de conduită alimentară, somatizări, definirea identităţii etc.

Procesul art terapeutic îi ajută pe adolescenţi să schiţeze călătoria lor terapeutică de la început până la final şi să îşi găsească pe parcurs resursele interioare ca aliaţi de încredere în tranziţia de la copilărie la viața de  tânăr adult.

Group of kindergarten kids friends drawing art class outdoors

Art terapie pentru copii

În lucrul art terapeutic cu copii, am observat că ei sunt creativi în mod natural, iar art terapia este o modalitate ideală de exprimare pentru că se întâmplă dincolo de cuvinte.

Comunicarea verbală nu le oferă flexibilitatea de care au nevoie pentru a arăta modul în care trăiesc anumite evenimente de viaţă sau ceea ce simt. Limbajul simbolic le oferă copiilor o modalitate cunoscută de a se exprimă şi ocazia de a procesa lumea şi emoţiile într-un mod plăcut, deschis, flexibil, complex şi senzorial.

Activitatea creativă este o experienţă emoţională, iar materialele artistice pot fi cel mai bun aliat al copiilor pentru a-i ajuta să arate modul în care văd lumea exterioară şi, mai important, să îi ajute să îşi înţeleagă lumea interioară. Copiii sunt încurajaţi să îşi exprime vizual emoţiile şi experienţele, căutând în interiorul lor modalităţi potrivite de a le gestiona.

Art terapia are efecte benefice pentru dezvoltarea emoţională (identificarea şi reglarea emoţiilor), a imaginii de sine, a atenţiei şi a răbdării, ameliorează problemele de comportament şi îi ajută să găsească modalităţi potrivite de reacţie. De asemenea, poate oferi insight-uri valoroase despre modul în care copilul trăieşte anumite evenimente legate de şcoală, familie sau relaţia cu ceilalţi copii.