Despre mine

Art Therapy

Anca Ghearasămescu

Cred că atunci când este dezordine pe masa de lucru din cabinetul de art terapie, în interior s-a făcut mai multă liniște. Este un lucru pe care l-am simţit încă de la începutul activităţii de art terapeut şi continuă să mă fascineze modul în care liniile, formele, mişcările pe hârtie sau în lut pot elibera atât tensiunea psihică cât şi resursele.

Am descoperit art terapia într-un moment în care aveam nevoie de o ancoră şi de un far călăuzitor, pentru a putea călători mai departe pe ape (încă) necunoscute. Ancora interioară, simbolică m-a ajutat să mă așez mai bine în locurile prielnice atunci când am avut nevoie, iar farul a devenit un ghid şi un reper binevenit atunci când am decis că este momentul să îmi continui călătoria. 

Sunt psiholog, art terapeut Phronetik® (Wiener Schule für Kunsttherapie, Viena şi Asociaţia Română de Terapii Expresive), membru în European Federation of Art Therapy şi am o formare în psihoterapie analitică (jungiană).

Am experienţă ca art terapeut în practică privată şi în mediul clinic cu adulţi, adolescenţi şi copii, în lucru individual şi de grup.

Anterior, am lucrat în mediul corporate în diferite roluri din HR.

Euronews România – reportaj despre art terapie, vezi aici

Viața Medicală – interviu “Arta ca modalitate de vindecare” citește aici 

Speranța TV , Pub Radio

2022-2023 –  Art terapeut @ Proiect The Red Pencil şi Hope and Homes for Children

art terapie de grup pentru 2 grupuri de adolescenţi din Ucraina

2022 – Trainer art terapeut @ proiect “Inimi Deschise” (Entuziart)

 trainer tehnici de art terapie pentru profesori de la Şcoala Specială Sfântul Nicolae

2022 – Speaker @ Conferinţa art terapeuţilor din Ucraina din cadrul „XIX International Interdisciplinary Scientific and Practical Conference”

workshop online “Two hands – the voice of my inner resources” dedicat suportului psihologic al art terapeuților ucrainieni

2021 – Trainer psiholog @ Volum Art

pregătirea echipei de traineri (ilustratori, creatori benzi desenate, scenarişti) care a lucrat direct cu copii din şcoli din 6 oraşe în cadrul proiectului “Endless Present Limited Future”

2020 – Voluntar în proiecte dedicate pentru suport psihologic psy-Covid

2019-2020 – Art terapeut @ Spitalul de Psihiatrie C. Gorgos (București)

ședințe individuale de art terapie și grupuri de art terapie cu pacienți cu diagnostic psihiatric

2019-2020 – Art terapeut @ proiect “Conturează viitorul. Art terapie Phronetik® , programului „MOL pentru sănătatea copiilor

şedinţe individuale de art terapie cu copii cu diagnostic de autism

2019-2020 – Art terapeut voluntar @ Școala 136 și Asociația Casa Bună              

grupuri de art terapie cu copii din categorii defavorizate din Ferentari; 2020: mini-expoziția “Casa Bună – Maratonul creativității” la Muzeul Naţional de Artă Contemporană în cadrul MNAC Community Outreach Program

2019 – Speaker @ conferinţa “Arta Psihopatologică” din cadrul evenimentului “Art In/Sane. Expresia plastică în psihopatologie” (Academia Română)

2018 – Speaker @ International Autism Conference Bucharest

prezentare “Dincolo de cuvinte. Art terapia – punte de comunicare la copiii cu tulburare de spectru autist”

2015-2018 – Voluntar @ Mia’s Children, Magicamp, Asociaţia Ajungem Mari, Asociaţia Spitale Curate